ODREĐENE HEMIKALIJE MOGU IZAZVATI VITILIGO?

Da, neke hemikalije mogu zaista da izazovu ili pogoršaju vitiligo kako kažu rezultati nekih istraživanja. Najčešće oni uključuju fenole, kao što je 4-tercijarni-butil fenola (4 -TBP, koji se može naći u lepku) ili 4 -tercijarni-butil katehol (4-TBC, koji se može naći u gumama i drugim proizvodima).

Postoji izvestan broj komercijalnih proizvoda koji su prijavljeni da izazivaju vitiligo, a većina njih sadrže fenole. Studija je sprovedena od strane grupe istraživača u Indiji koji su imali cilj da identifikuju proizvode koji uzrokuju vitiligo, a ispod je spisak sumnjivih proizvoda koji su identifikovani, koji uključuju stalne boje za kosu, neke deterdžente, i ukrasne boje koje se ponekad koriste na koži. Problem je odrediti koji su tačno proizvodi koji prouzrokuju ovo stanje, i koje hemikalije su direktno odgovorne, te je zbog toga nemoguće izbeći sve sumnjive proizvode. Takođe, malo je verovatno da svaka hemikalija ima isti efekat na svakog pacijenta sa vitiligom, tako da neki proizvodi mogu biti štetni za neke pacijente, ali ne i za druge.

Gumene rukavice (12%)

Davne 1939 godine, u fabrici kože, identifikovan je veliki broj radnika kod kojih se razvio vitiligo. Ove radnici su nosili gumene rukavice kako bi zaštitili svoje ruke od hemikalija koje se koriste u procesu. Ali, ispostavilo se da rukavice sadrže hemikalije koje uzrokuju vitiligo. Hemija o kojoj se radilo je monobenzil etar hidrohinona, ili monobenzon.

Spisak komercijalnih proizvoda koji su prijavljeni da izazivaju vitiligo:

Raznorazne hemikalije (68%)

Motorna ulja i ulja za podmazivanje (7%)

Deterdženti (5%)

Štamparske boje (4%)

Boje za kosu (27%)

Dezodorans / parfem (22%)

Dezodorans

Deterdženti za čišćenje (15%)

Lepak „Bindi“ (12%)

Gumene sandale (9%)

Crne čarape / crna obuća (9%)

Ajlajner (8%)

Lip lajner (5%)

Gumeni kondom (4%)

Karmin (3%)

Igračake od krzna (3%)

Pasta za zube (2%)

Insekticid (2%)

Alta, ukrasna boja za noge (1%)

alta

Alta je svetlo crvena boja ili tečnost koja se koristi za ukrašavanje dlanova i stopala. Farbanje tabanima sa ovom crvenom bojom ima za cilj da ukrasi nogu sa raskošnim dizajnom da bi se izazvala lepotu nogu. Alta je uobičajena indijskoj tradiciji, posebno tokom verskih festivala i venčanja.

Krema za posvetljenje kože marke Kanebo

U kafi se nalazi najmanje 100 štetnih hemijskih sastojaka uključujući acetaldehid, sirćetnu kiselinu, amonijak, ugljenik-disulfid, katehol, etanol, metanol, naftalin, fenol i vodonik sulfid, koji se kombinuju čineci od vašeg tela nesvesnog i možda nevoljnog apotekara.

Preuzeto i prevedno sa sajta Vitiligo Research Foundation „Chemicals can cause vitiligo and also make it worse“ from John E. Harris, MD, PhD

Pročitati takođe: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2965911/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s