VITILIGO I PRIHVATANJE

465072216

Dosadašnja iskustva govore da vitiligo može izazvati depresiju jer menja spoljašnji izgled.

Osobe sa vitiligom se često osećaju neprijatno, čak se i sramote svog izgleda. Razlog je tužna činjenica- danas živimo u svetu koje se fokusira na savršenstvu spoljašnjeg izgleda.

Iako vitiligo obično ne prouzrokuje zdravstvene probleme, psihološki efekti mogu biti problem, posebno kod osoba sa tamnijom kožom ili kod onih koji su razvili bele fleke na vidljivim mestima. Zato se vitiliganci često osećaju kao da ceo svet bulji u njih.

Možeš da se nosiš sa vitiligom, samo treba dobro da se pripremiš

Većina nas koja je prihvatila ovo stanje, uglavnom je prešla dug put prihvatanja i suočavanja.

465072214

Ne želim da na bilo koji način, odbacim ili minimiziram emotivni uticaj vitiliga.

Ali, za svakoga ko sada čita ovaj tekst, a ko je trenutno „na nekom mračnom mestu“, želim da znaš da će ti biti bolje. Stvarno. Život sa vitiligom samo znači razvijanje strategija da se prilagodiš novoj situaciji. To ne ide lako, i neće se desiti već sutra. Možda baš ti moraš da prodješ ceo put koji sam ja prošla: od apatije do suočavanja sa raznim uvredama, čudnih pogleda i nimalo prijatnih pitanja, diskriminacije, odbacivanja i dosta stresa. Toliko puta me je to lomilo ali me nije slomilo.

I zapamti: ništa ne može više da te ograniči toliko koliko možeš ti sam/a sebe. Ukoliko počneš i nastaviš da se povlačiš u sebe, sklanjaš od drugih pogleda, preuzimaš tuđe negativne emocije povodom tvog stanja i nastaviš da ih neguješ kao svoje…onda si na pogrešnom putu. Ne valja ti strategija. Počni ponovo. Ja sam počinjala mali milion puta.

Takođe, prirodno je da može biti teško za druge da razumeju šta osećate. To nije njihova krivica. Super je ako ste okruženi ljudima koji imaju stav: „Ja čak i ne vidim tvoje fleke“, ili „samo ono iznutra se broji.“ Iako ove reči ne pomažu preterano, važno je imati na umu da se i ti ljudi na neki način bore za vas i da žele da pomognu. Cenite to. Deljenje svojih osećanja sa drugima može biti veoma lekovito za vas, kao i pomaganje onima oko vas da bolje razumeju kroz šta prolazite.

Suština je da se morate prijatno osećati u svojoj koži kako biste vodili normalan život i posvetili pažnju drugim, bitnijim stvarima u životu. Počnite da prihvatate sebe u drugom izdanju. Ne trošite vreme da žalite sebe. Ne trošite vreme da se žalite na druge.

Krenite korak po korak.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s