MAJKL DŽEKSON NIJE BIO PRVI ZABAVLJAČ KOJI JE IMAO VITILIGO

p01bqlx8
U novembru 1978. časopis Eboni je objavio priču pod nazivom „Čovek koji je pobeleo“, koja govori o Arturu Rajtu, neverovatnom zabavljaču koji je imao vitiligo. Tako da Majkl Džekson nije bio prvi profesionalni pevač i plesač koji je izgubio pigmentaciju.
arthur-wright-army-phototumblr_inline_mfjtvobtV81qz8be3

Vitiligo je bezbolan, ne utiče na druge delove tela i nije zarazan. Fiziološki gledano njegova šteta je minimalna, dok je psihološki poražavajuća. Pogotovo za crnog pacijenata. To upravo pokazuje slučaj Artura Rajta.

Na vrhuncu jedne obećavajuće karijere čija biografija uključuje nastupe sa „Jean Leon Destine Company of Haitian Dancers, the Negro Dance Theater“ za predsednika Kenedija u Beloj Kući, na Brodveju, u mjuziklima, azijskim i evropskim plesnim turama, Rajt je postao žrtva vitiliga. Kao i mnogi vitiligo pacijenati počeo je da gubi samopouzdanje i samopoštovanje kako je vitiligo postepeno uzimao maha.

Za njega je ovo iskustvo bilo traumatično jer je u pozorištu koje mu je bilo druga kuća, fizički izgled bio izuzetno važan. U to vreme je bila popularna parola među crnom populacijom „Crno je lepo“, „Ponosan sam sto sam crn“, a on je postajao beo. Nije ni sebi mogao da objasni šta mu se dešava, a kamoli ostalima. Njegova priča počinje ovako:

„Bio je to četvrtak ujutro, cele nedelje sam bio kod kuće pokušavajući da se odmorim i odlučim šta ću sledeće raditi. Otišao sam u kupatilo da se obrijem, i kada sam upalio svetla sam video da je cela oblast lica koju treba da obrijem potpuno bela. Zurio sam u ogledalo. Nisam mogao da verujem šta sam video. Bio sam plesač savršenog zdravlja. Okrenuo sam se, ugasio svetlo i zastao na trenutak u polumraku. Onda sam pao na pod i počeo sam da plačem. Istog momenta sam postao pustinjak. Nisam izlazio iz kuće više od nedelju dana. Konačno sam shvatio da ću morati da izađem kako bih otišao na posao. Ali kako sam mogao da se suočim sa ljudima? Moj cimer je predložio da pokušam da iskoristim šminku kako bih prikrio bele tačke. S obzirom da sam radio u pozorištu znao sam kako pravilno da nanesem šminku. Nekada bi ta rutina trajala skoro sat vremena, pazeći da svaki detalj bio savršen pre nego što sam izašao napolje. U kupatilu mog stana, šminka je imala istu boju kao moje lice, ali na Suncu je ipak bilo drugačije. Primećivala se ralika. Izgledao sam sebi kao klovn.“

Nakon 8 godina korišćenja brojnih losiona, krema i tableta za ublažavanje bolesti, i etiketiranja da je nakaza, konstantnih ruganja, ponižavanja, podsmeha, prijatelja koje je napustio i koji su ga napustili, izgubljenih ljubavi, Rajt se podvrgao procesu depigmentacije sa ciljem da kompletno izbeli kožu. Ovaj proces je trajao 5 godina. Na kraju se osećao kao da mu je kamen pao s leđa.

arthur-wright-in-september-1969

„Nekako sam znao da se cela ova stvar se desilo sa razlogom. Ovo iskustvo me je učinilo mnogo više saosećajnijim. Puno sam propatio zbog ovog stanja kože. Bio sam veoma otvorena osoba pre nego što mi se ovo desilo, uvek u pokretu, radu i ljubavi prema ljudima, ali posle toga sam postao pustinjak. Puno prijatelja sam zbog te boli izgubio. Bojao sam se ljudi, razvio sam strah od odbacivanja. Nisam imao seksualni život godinama. Pobegao sam od bilo koga ko je pokazao interesovanje za mene. Nisam želeo biti odbijen, a nisam mogu da znam da li bi me neka osoba prihvatila sa tim tačkama po celom telu.Ovo iskustvo me je naučilo da se samo računa ono što potiče iznutra. Zbog toga, u ovom trenutku imam najveći unutrašnji mir koji sam ikada imao u mom životu.“

the-man-who-turned-white-page-1the-man-who-turned-white-page-2the-man-who-turned-white-page-3the-man-who-turned-white-page-4

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s