DOKTOR ERIK BERG O VITILIGU

Vitiligo je gubitak pigmenta na koži koji je teško sakriti s obzirom da se najčešće javlja na delovima koji su “otkriveni” (lice, vrat, ruke…) i iz tog razloga pacijenti mogu da osete nelagodnost.

Dr. Erik Berg iz Virdžinije, specijalista za gubitak telesne mase uz pomoć hranljivih i prirodnih metoda, poznat širokoj javnosti po kratkim i sažetim videima, ne nudi lek za vitiligo ali ističe par smernica kako bi pomogao pacijatima da shvate problem i pokušaju da dođu do rešenja.

dr_berg_bio
Dr. Erik Berg

U videu koji možete pogledati klikom na: What is Vitiligo? objašnjava sledeće: Kod životinja i čoveka melanin (pigment) se stvara u ćelijama melanocitima u koži, očima i kosi, te stoga utiče na boju ovih tkiva.

Šta se dalje dešava?Autoimune bolesti su brojni poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene ili jednostavnije rečeno: organizam napada sopstvene ćelije i tako se gubi pigment. Koji je okidač za ovo stanje? STRES (naročito emocionalni).

Bilo koji poremećaj u radu imunog sistema ima za posledicu slabost tog sistema. Dalje, nadbubredžne žlezde su zadužene za rad imunog sistema. Slab rad nadbubredžnih žlezda je čest kod osoba sa vitiligom, i osobe koje pate od Adisonove bolesti ( koja nastaje kao posledica razaranja kore nadbubredžnih žlezda) vremenom dobiju vitiligo ili braon mrlje. Neki od tretmana lekovima su : kortison ili predisol (steroidni hormoni) koji se nanose na kožu, ali ih DR Berg nikako ne preporučuje.

location-of-adrenal-glands
Nadbubredžne žlezde

Glutation je jedan od najmoćnijih zaštitinika ćelija, koje ih štiti od stresa. Doktorova strategija nije da se “ubije nešto” već da se ojača imuni sistem. Jači imunitet održava hormonalnu ravnotežu. Manjak glutationa doprinosi oksi­dativnom stresu što može imati ključnu ulogu u procesu starenja i pojavi mno­gih bolesti.

I na kraju Dr. Berg daje par smernica kako da se ojača imuni sistem:

1) Koristiti glutation suplement

2) NAC (Acetylcysteine, takođe poznat kao N-acetylcysteine)– koji ide kao potpora glutationu

3) Selen

4) Zeleni smutiji, sokovi, puderi…

5) Sunce koje omogućava proizvodnju vitamina D kod ljudi

6) Smanjiti stres

Doktor Berg navodi, da ukoliko se držite ovih smernica  nećete instant izlečiti vitiligo ali ćete se verovatno rešiti problema koji izaziva vitiligo. Zato je bitno da se opremite znanjem kako nastaje vitiligo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s