DA LI JE VITILIGO INVALIDITET?

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.

IDPD-logo_EN-VERT

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom su se sve zemlje usaglasile da će obeležavati taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Šta je bitno?

Tehnički govoreći, vitiligo je po Ujedinjenim Nacijama klasifikovan kao „invaliditet“. Lista svih medicinskih stanja koje potpadaju pod „invaliditet“ je ažurirana 2018. kada je vitiligo našao svoje mesto na listi zajedno sa poremećajima imunog sistema, respiratornim pitanjima, astmom, mentalnim poremećajima poput depresije i anksioznosti i mnogim drugim.   

Da se razumemo, invaliditet je „širok pojam“ i na njega treba gledati iz drugačije perspektive. Osobe sa invaliditetom uključuju one koji imaju „dugotrajno fizičko, mentalno, intelektualno ili senzorno oštećenje koje u interakciji sa različitim barijerama mogu ometati njihovo puno i efikasno učešće u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima.“

Posle 26 godina, u Srbiji su osobe sa invaliditetom marginalizovane društvene grupe koje se i dalje bore za pristupačnost i neometano kretanje. Obično nevidiljive, izložene stereotipima i predrasudama koji se sporo menjaju.

Niži kvalitet života kod pacijenata sa vitiligom bio je povezan sa većim komorbidnim mentalnim bolestima.
Zaštita osoba sa invaliditetom jedan od najbitnijih elemenata svake razvojne, ekonomske i socijalne politike, a odnos prema ugroženim grupama oslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka svakog društva.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s