8 stvari koje treba da znate o Svetom danu vitiliga 2019


1. Proslava Svetskog dana vitiliga u Sjedinjenim Američkim Državama održaće se od 21. do 23. juna 2019. godine u Hjuston, Teksasu. Trodnevni događaj dostupan je odraslima, tinejdžerima i deci. Kotizacija od $135 uključuje pristup događajima, materijalima, poklone i obrok tokom vikenda.

2. Iako će se konferencija obeležiti od 21. do 23. juna, za zvanični Svetski dan vitiliga je priznat 25. jun. Svetski dan vitiliga osnovala je Ogo Maduevesi, osnivač VITSAF-a u Nigeriji, i Yan Valle, izvršni direktor Vitiligo Research Foundation. Prvi put proslavljen 2011. godine, dan je stvoren da generiše svest o vitiligu u široj javnosti, da edukuje pružaoce zdravstvene zaštite o nezi i lečenju i da prikupi sredstva za istraživanje. Od svog osnivanja, dan je postao globalni događaj koji utiče na podizanje svesti i prepoznavanju društvenog zanemarivanja, psihološke traume i invalidnosti desetak miliona ljudi širom sveta koji pate od vitiliga.

3. Uprkos tome što je Svetski dan vitiliga osnovan 2011. godine, Sjedinjene Države su tek nedavno počele da održavaju nacionalni događaj povodom tog dana. U stvari, konferencija 2019. biće četvrta proslava Sjedinjenih Američkih Država, sa prva tri događaja u Vašingtonu 2016, Detroitu 2017, i Vorčesteru 2018. godine.

4. Očekuje se da će proslava 2019. godine privući stotine vitiligo pacijenata, zagovornika i dermatologa sa ekspertizom u istraživanju vitiliga.

5. Tema događaja 2019. je mentalni i medicinski aspekt vitiliga fokusirajući se na mentalno i medicinsko putovanje vitiliga. Događaj će uključivati medicinska istraživanja i ažuriranja tretmana, mentalne i emocionalne zdravstvene sesije, i panel diskusiju koja promoviše otvoreni dijalog o socijalnom uticaju vitiliga. Odluka o uključivanju mentalnog zdravlja u okviru teme događaja odražava rastući razgovor o ulozi mentalnog zdravlja u lečenju vitiliga.

6. Trodnevni događaj prepun je govornika, zabave i socijalizacije. Počevši od petka uveče, konferencija počinje večeri muzikom i modnom revijom. U subotu je prezentacija o medicinskim i emocionalnim aspektima života s vitiligom i bliskost sa forumom zajednice, nakon čega sledi večera i ples. Konferencija će se završiti u nedelju, 23. juna, sa opcionom bogoslužnom koju će pratiti gostujući govornik i najava lokacije konferencije Svetskog dana Vitiliga 2020. godine.

7. Vitiligo zajednica ima dermatologe visokog profila koji su veoma posvećeni svojim pacijentima. U stvari, oni svake godine dolaze na Svetski dan vitiliga kako bi čuli iskustva pacijenata i podelili informacije o najnovijim istraživanjima. Ove godine će im se pridružiti stručnjaci za mentalno zdravlje koji će govoriti o emocionalnim, mentalnim i socijalnim iskustvima vitiligo osoba i njima bliskih ljudi.

8. Konferencija je „Kid-Friendly“. Događaj 2019. godine uključuje sesije posebno dizajnirane za decu i mlade. Terapeuti ponašanja će obezbediti deci obrasce i veštine hendlovanja različitih scenarija na konto vitiliga u školi. Deca će takođe uživati u aktivnostima kao što su filmovi i pidžama druženjima gde će imati priliku da se povežu sa ostalom decom koja razumeju kakav je osećaj živeti sa vitiligom.

Za sada nije lako predvideti kada će se ovakav događaj proširiti u ostalim državama ali svakako da će imati uticaj na određene vitiligo zajednice da se bolje povežu radi potencijalnog obeležavanja Svetskog dana vitiliga i samim tim pomognu vitiligo pacijentima da žive život sa što manje ograničenja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s