3 KOMPONENTE VITILIGA

U Americi, Masačusetsu postoji klinika za vitiligo na UMMS Školi medicine, i posvećena je dijagnostici i lečenju pacijenata sa vitiligom.

ummcacc

Ovom klinikom i istraživačkim centrom  koji sadrži specijalnu kliniku za dijagnostiku i lečenje pacijenata sa vitiligom, kao i laboratoriju za istraživanje vitiliga rukovodi doktor Džon Haris. On koristi osnovne, translacione i kliničke istraživačke pristupe da bi bolje razumeo autoimunitet kod vitiliga, sa posebnim fokusom na razvijanje efikasnijih tretmana. Kada pristupa vitiligu, on zaključuje da postoje 3 glavne komponente vitiliga:

Prvo, melanociti imaju nenormalno visok nivo ćelijskog stresa, što može biti uzrokovano naslednim faktorima, genetskim faktorima ili oboje.

Drugo, „stresirani melanociti“ proizvode signale koji aktiviraju urođene imune ćelije da iniciraju upalu koja dovodi do autoimunosti.

Treće, urođeni imuni signali regrutuju adaptivne imune ćelije (pre svega CD8 + T ćelije) u kožu, koje potom pronađu melanocite i ubiju ih, rezultirajući belim mrljama ili depigmentacijom.

melanocits

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s