3 KOMPONENTE VITILIGA

U Americi, Masačusetsu postoji klinika za vitiligo na UMMS Školi medicine, i posvećena je dijagnostici i lečenju pacijenata sa vitiligom.

ummcacc

Ovom klinikom i istraživačkim centrom  koji sadrži specijalnu kliniku za dijagnostiku i lečenje pacijenata sa vitiligom, kao i laboratoriju za istraživanje vitiliga rukovodi doktor Džon Haris. On koristi osnovne, translacione i kliničke istraživačke pristupe da bi bolje razumeo autoimunitet kod vitiliga, sa posebnim fokusom na razvijanje efikasnijih tretmana. Kada pristupa vitiligu, on zaključuje da postoje 3 glavne komponente vitiliga:

Prvo, melanociti imaju nenormalno visok nivo ćelijskog stresa, što može biti uzrokovano naslednim faktorima, genetskim faktorima ili oboje.

Drugo, „stresirani melanociti“ proizvode signale koji aktiviraju urođene imune ćelije da iniciraju upalu koja dovodi do autoimunosti.

Treće, urođeni imuni signali regrutuju adaptivne imune ćelije (pre svega CD8 + T ćelije) u kožu, koje potom pronađu melanocite i ubiju ih, rezultirajući belim mrljama ili depigmentacijom.

melanocits

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s