VITILIGO TRETMANI SA DOKAZANIM REZULTATIMA

Izjava o odricanju odgovornosti: Ove informacije namenjene su samo informativne svrhe. Samo lekar može da odredi najbolji tretman za vas.


Postoji nekoliko tretmana za vitiligo, a vrsta lečenja treba da bude prilagođena svakom pacijentu, i u skladu sa njegovim potrebama. Danas su najpopularniji:
Topikalni steroidi  (Ointments containing tacrolimus or pimecrolimus) su široko dostupni i koriste se duži niz godina za lečenje vitiliga. Oni su jeftini ali imaju neke neželjene efekte: stanjivanje kože, strije i druge. Ako se pravilno koriste, to se u velikoj meri može izbeći.

protopic

Topikalni takrolimus je relativno nov tretman za vitiligo koji ima sličnu efikasnost kao topikalni steroidi i nekoliko nuspojava koje uključuju blagi osećaj peckanja nakon nanošenja i kratko crvenilo kože nakon konzumiranja alkohola.

vitiligo-tacrolimus

nbUVB (uskopojasna ultraljubičasta svetla B): nbUVB je trenutno najuspešniji tretman za pacijente sa vitiligom. U velikoj meri je bezbedan kada se pravilno primenjuje, ali zahteva vremensko posvećenje jer se najčešće obavlja u ordinaciji dermatologa 2-3 puta nedeljno. Slabija verzija ovih lampi može se kupiti i za kućnu upotrebu iako mogu biti skupe. Način primene nbUVB vrlo je važan za sigurnost i uspeh lečenja, jer previše svetla može spaliti vašu kožu, a premalo svetla možda neće poboljšati vaš vitiligo. Za razliku od lečenja PUVA-om, izgleda da nbUVB ne povećava rizik za rak kože.

nbuvb

Ekcimer laser: Ekcimer laser ima sličan pristup tretmanu kao i uskopojasni UVB, ali isporučuje jednu talasnu dužinu svetlosti (što rade laseri). Ova talasna dužina je 308nm, unutar nbUVB spektra, i čini se da je to „tačna“ talasna dužina za lečenje vitiliga. Veoma je efikasan, ali deluje najbolje za lečenje samo malih delova kože, pa se najčešće koristi kada pacijent ima vitiligo samo na nekoliko mesta. Ponekad će dermatolozi početi sa nbUVB i kad pacijent povrati nekoliko malih mrlja (pigment), preći će se na ekcimerni laser. Postoji nekoliko marki ovog lasera, uključujući KSTRAC, PHAROS i druge.

308nm-excimer-laser-500x500

Ručne UVB jedinice: Mnoge kompanije na internetu prodaju relativno jeftine ručne jedinice (lampice) koje emituju UVB. Ne postoje baš dobre studije koje kažu da su efikasne, neki kažu da pomažu malo, a drugi da kažu ne mnogo. One su prilično slabe u poređenju sa kabinama i laserima nbUVB, pa verovatno ne mogu da se porede sa njima i po pitanju efikasnosti.

B-1_1000x

PUVA (Psoralen plus ultraljubičasto svetlo A): PUVA kombinuje hemijski psoralen sa izlaganjem UVA, koji može doći od sunca ili svetlosne lampe u dermatološkoj klinici; mnoge zemlje nude kreme koje sadrže PUVA posle čije upotrebe pacijent treba da se izloži sunčevim zracima. Iako se ova metoda u početku koristila za vitiligo i bila je efikasna, nije ništa bolja od nbUVB (gore), ALI ima mnogo nuspojava, uključujući rizik od raka kože i (hipepigmentaciju) povratak tamnih mrlja koje ne odgovaraju uobičajenoj boji kože. Upravo iz tih razloga PUVA se više ne koristi široko za vitiligo.

puva-chamber-500x500

MKTP (postupak transplantacije melanocita i keratinocita): kod malog broja pacijenata sa vitiligom, presađivanje melanocita i keratinocita iz jednog dela vašeg tela u područje vitiliga može biti vrlo efikasan tretman. Najbolja je opcija je za one sa segmentarnom vrstom vitiliga, koji je lokalizovan na samo jednom mestu na samo jednoj strani vašeg tela.

vitiligo-melanocyte-keratinocyte-transplant

Monobenzodin: Monobenzodin je jedini  FDA (Federalna agencija, Food and drug Administration, USA) odobreni tretman za vitiligo, iako je njegova svrha da pogorša stanje i da ukloni preostali pigment na telu u cilju da se dobije jedna boja kože (bela). Ovaj tretman se jedino preporučuje onim pacijentima kojima je vitiligo zahvatio veliku površinu kože i kojima drugi tretamni da se povrati pigment nisu pomogli.  Ovaj tretman nije široko dostupan i pravi se u apoteci po narudžbini.

Ostalo: Mnogi drugi tretmani su predloženi za vitiligo, ali nemaju dokazanu efikasnost u lečenju ili imaju tako malu efikasnost da umesto njih dajemo prednost drugim dokazanim tretmanima.

Preuzeto sa sajta: https://www.umassmed.edu/vitiligo/vitiligo-treatment/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s