VITILIGO I IZLAGANJE SUNCU

Iako nije poznat uzrok vitiliga, pojedini istraživači smatraju da bi opekotine od Sunca mogle biti jedan od okidača za njegovo dobijanje, ili širenje kod onih koji ga već imaju. Takođe, vitiligo znači da vrlo lako možete da izgorite na Suncu.

Iako zvuči zabrinjavajuće za one koji imaju vitiligo, izlaganje sunčevim zracima može da ima više benefita nego štete, ukoliko to radite pametno i odgovorno.

melanin

Izlaganje kože sunčevoj svetlosti proizvodi pigment melanin u specijalnoj grupi ćelija koji se zovu melanociti. U vitiligu, nema dovoljno radnih melanocita da bi proizveli dovoljno melanina u našoj koži. Zato je od vitalnog značaja da osobe sa vitiligom koriste zaštitu od Sunca širokog spektra SPF od 30 i više (ako ste svetle puti). Ako planirate da ostanete na suncu neko vreme, najbolje je da se nanesete kremu za sunčanje 10 do 30 minuta pre izlaganja suncu, potom svaka dva sata, ukoliko se obilnije znojite, nakon svakog boravka u vodi pa čak iako je vaš zaštitni faktor vodootporan.

spf-factors

Imajte na umu da izbegavanje sunca ima koristi i nedostataka.

S jedne strane, sunčeva svetlost je najbolji izvor vitamina D, koji doprinosi zdravlju kostiju i zuba. Ljudi koji izbegavaju sunce treba da razmisle o uzimanju suplemenata vitamina D.

S druge strane, uzdržavanje od izlaganja suncu može učiniti vitiligo manje primetnim, može sprečiti oštetećenje kože, smanjiti rizik od raka kože i usporiti starenje ali ovo opet ne treba da vas brine ukoliko se pametno sunčate.

Kada je najbolje Sunčati se: Vreme izlaganja treba da zavisi od toga koliko je vaša koža osetljiva na sunčevu svetlost. U podne je sunce na najvišoj tački, a UVB zraci su najintenzivniji. To znači da nam treba manje vremena na Suncu da bismo uneli dovoljno vitamina D.

Neki istraživači kažu da je optimalno vreme za izlaganje Suncu, za proizvodnju vitamina D od 9:00 i pre 10:30, kao i od 15:00 do 16:00, dok je zimi od 10:00 – 14:00. Da bi ovaj tretman bio efektivan, treba da imamo za cilj da se izložimo Suncu 10– 30 minuta, nekoliko puta nedeljno. Ljudima sa tamnijom kožom može biti potrebno malo više od ovoga (preko 30 minuta).

vit d

Naša tela proizvode vitamin D kada je koža izložena sunčevim ultraljubičastim zracima, koji pokreću sintezu vitamina D. Vitamin D se stvara iz holesterola u koži.

Neki naučnici preporučuju izlaganje trećine površine kože Suncu. Ne možete da podstaknete vitamin D ukoliko nosite odeću ili se sunčate pokraj zatvorenog prozora kroz koji se reflektuju sunčevi zraci. Oblačni dani, hladovina i koža tamne boje takođe smanjuju količinu vitamina D.

U ovom godišnjem periodu ne možemo da očekujemo zalihe vitamina D od glavnog, prirodnog izvora- Sunca, pa je vreme da porazmislimo o alternativnim načinima unosa: IZVORI VITAMINA D.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s