DA LI JE KAFA ZAPRAVO DOBRA ZA OSOBE SA VITILIGOM?

Kafa
Devojka se vitiligom

Prvo što treba da razmislite ako imate autoimune probleme jeste da je kafa seme. Iako semenke imaju neke dobre zdravstvene koristi, isključuju se iz dijete Autoimuni protokol (AIP)  uglavnom zato što su uobičajeni alergeni i sadrže jedinjenja koja mogu potencijalno da ometaju zarastanje creva. Kafa može dovesti do povećanja proizvodnje kortizola, prirodnog odgovora tela na stres. To zauzvrat može pogoršati stanje kože, uzrokujući razne upale.
Ukoliko već sledite dijetu Autoimuni protokol (AIP), semenke se izbacuju iz ishrane tokom određenog vremena (minimum 30 dana) da bi se smanjila inflamacija u telu, a zatim se ponovo uvode postepeno. Stoga je preporučljivo da uklonite kafu prvih nekoliko nedelja, zajedno sa bilo kojim drugim „semenkama“. Dalje o kafi: Pored toga što nam u kratkom roku daje energiju i čini nas više fokusiranijima, na duže staze kafa može izazvati pustoš na našim nadbubrežnim žlezdama (posebno ako se već borimo sa umorom zbog autoimunih stanja). Adrenalni umor je dalje povezan sa debljanjem, problemima spavanja (nesanicom), umorom tokom dana, anksioznošću, depresijom i ljutnjom. Adrenalni umor je takođe povezan sa nesposobnošću da se nosimo sa stresorima iz svakodnevnog života. Uklanjanjem kafe iz naše ishrane smanjujemo direktni stres (ili dolivanje goriva na vatru) na već istresiranu nadbubrežnu žlezdu.

Većina nas voli da popije makar jutarnju kafu ALI pošto kafa nije dobra za osobe sa vitiligom, vredi je se odreći na 30 dana, a zatim ponovo pročeti sa konzumiranjem da bi videli da li će vaše telo isto da reaguje na nju.

Takođe, ukoliko odlučite da prestanete sa konzumiranjem kafe na ovaj vremenski period, onda je najbolje da postavite sebi cilj i da ispratite dijetu Autoimuni protokol koja isključuje i ostale semenke koje izazivaju inflamaciju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s