VITILIGO I SVRAB KOŽE

Koža koja svrbi

U zadnjih nepunih godinu dana, moj vitiligo je počeo da se širi po licu i temenu glave. Vrlo sitne flekice koje sam imala na tim mestima su mirovale do skoro. Širenje vitiliga, posebno na ovim delovima tela (brada, nos i teme glave) u mom slučaju toliko svrbe da ponekad može biti prilično iritantno fizički, a potom i psihički. Primetila sam takođe da su neke dlake počele da mi bele (u nosu i u kosi). Takođe, u ovo doba godine vratio mi se ekcem čiji su simptomi suva i osetljiva koža, peckanje i perutanje. Tako da, kada bi me neko posmatrao iz daleka, video bi da mirna nisam ni 10 sekundi jer se konstantno drapam (kako bi moja majka prokomentarisala). Divno (ironični komentar na moje stanje). Ali, dobro. To je trenutna realnost.

Inače, vrlo je teško opisati moj vitiligo koji nikada ne miruje. Moje flekice nisu čak ni nekog pravilnog, lepog „milky“ oblika, već deluju kao da je neko prosuo kofu belih flekica na mene. To je razlog zašto me neki ljudi dočekaju sa pitanjem: zašto moje flekice nisu oblika kao npr. flekice Winnie Hallow svestski poznatog modela sa vitiligom. Iako me preterano ne zanima oblik mojih flekica, mene je zanimalo što me svrbe vitligo flekice i na koji način se taj svrab može smiriti.

Vitiligo i svrab kože


U autoimunim uslovima, imuni sistem ne radi pravilno. Umesto da napada strane ćelije, poput virusa, naš imuni sistem napada zdrave ćelije i tkiva našeg tela. Vitiligo ne izaziva nelagodnost na našoj koži, poput suvoće, ali mrlje mogu povremeno da svrbe. Stanje varira od osobe do osobe.


Istraživanja pokazuju da se malo zna o svrbežu u vitiligu ali sam ipak našla sam jedno iz 2017-e koje je imalo za cilj da proceni prevalenciju i karakteristike svrbeža kod pacijenata sa vitiligom. Svrbež i intenzitet svrbeža određeni su putem upitnika. Među 402 pacijenta, svrab je predstavljen u 20,2%. Prevalencija svrba najčešća je bila u fokalnom vitiligu (29,4%), zatim segmentalnom vitiligu (20,3%) i nesegmentalnom vitiligu (19,6%). Mnogi pacijenti nisu osećali svrab ali peckanje, golicanje, štipkanje bili su bili najčešći simptomi povezani sa svrb (82,7%). Svrab se pojavio otprilike 3 dana pre razvoja lezija (vitiliga) kod 48,1% pacijenata.
Uobičajeni otežavajući faktori otkrivanja svraba zbog vitiliga, bili su suvoća kože (58%), vruće okruženje (49,4%) i sunčeva svetlost (24,7%).

Svrab se može pojaviti kao posledica lečenja, na primer, lokalnog posredovanja i fototerapije. Ovo je izuzeto iz studije. Štaviše, određena sistemska bolest povezana sa vitiligom može pojačati svrab kao što su hipertireoza, hipotireoza, dijabetes melitus, alergijski rinitis ili astma. Prema našoj studiji, nije bilo značajnih razlika u pogledu prevalencije ovih stanja kod pacijenata sa i bez svrbeža. Stoga postuliramo da je svrab kod vitiliginozne lezije manifestacija samog vitiliga.
Rešenje:
Lokalni kortikosteroidi (55,6%) bili su najčešći faktor ublažavanja svraba, a praćen je tuširanjem (38,2%). Oralni antihistamin poboljšao je svrab kod nekih pacijenata (9,9%). Otkriveno je da hladno okruženje pogoršava i ublažava svrab kod 16,1%, odnosno 25,9% pacijenata.

Zaključak: Svrab kod vitiliga nije neuobičajena. Prisutnost svraba može ukazivati na širenje vitiliga. Ovo istraživanje je prvi korak ka unapređenju sveobuhvatnog znanja o svrabu u vitiligu kojih nema mnogo.

Više o ovom istraživanju možete na naći na: https://www.hindawi.com/journals/bmri/2017/5617838/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s