ELIDEL KREMA ZA VITILIGO

Elidel krema

Generičko ime: Pimekrolimus topical (pi MEK roe LIE mus TOP ik al)
Naziv brenda: Elidel

Elidel je zvanično odobren za upotrebu 2001. godine. Od njihovog odobrenja, FDA ( Američka administracija za hranu i lekove) procenjuje da je za Elidel i Protopic napisano više od 12 miliona recepata. Dugoročna sigurnost ovih proizvoda nije poznata, zato pažljivo sa njihovom upotrebom.

ŠTA JE ELIDEL?

Elidel (pimekrolimus) je imunosupresiv. Deluje tako što smanjuje ili slabi imunološki sistem kako bi se usporio rast atopijskog dermatitisa (ekcema) na vašoj koži. Pripisuje se kao krajnja instanca, kada drugi lekovi ne daju rezultate.

Atopic dermatritis, ekcema


Još uvek se naučno debatuje ali na osnovu dosadašnjih kliničkih istraživanja stoji da imunisupresivne kreme imaju toskične i neželjene efekte u širokom spektru koji uključuje gotovo svaki organ. ZATO, sa ovakvom vrstom krema treba biti vrlo informisan i razmisliti da li taj pigment koji će vam se povratiti vredi više od štete koja se možda može naneti na duže staze.VAŽNE INFORMACIJE U VEZI SA ELIDELOM.
Pre upotrebe Elidel kreme, obratite se svom lekaru ukoliko imate rak kože ili neku drugu vrstu kožne infekcije, Nethertonov sindrom, slab imuni sistem, bubrežne bolesti ili otekline, crvenilo ili iritaciju na velikim površinama kože. Izbegavajte nanošenje Elidel kreme na područje koje može biti pogođeno rakom kože.

Elidel može sniziti krvne ćelije koje pomažu vašem telu u borbi s infekcijama. Ovo vam može olakšati da se razbolite od virusa. Obavestite svog lekara ako ste bili izloženi bilo kojoj bolesti ili ako imate bilo kakve znakove infekcije, kao što su groznica, drhtavica, grlobolja ili simptomi gripa. Razgovarajte sa lekarom ako se simptomi ne poboljšaju nakon 6 nedelja lečenja.
Elidel krema se ne sme koristiti na deci mlađoj od 2 godine.

Vrlo je bitna dobra komunikacija sa dermatologom ili lekarom koji vam prepiše ovu terapiju. Morate biti informisani o svim mogućim posledicama. Čitajte uputstva pre nego što počnete da koristite neki lek. To što je nekome „pomogao“ da navodno izleči vitiligo (što je retko ko uspeo) ne znači da odmah treba da dođete do tog leka i počnete da ga koristite. Takođe to što vam ga je lekar prepisao, ne znači da je nužno dobar za vas. To znači samo da je velika verovatnoća da će upotreba ovog ili sličnog leka dovesti do nekih rezulatata, ali kakve su posledice možda saznate godinama kasnije.

KAKO DA KORISTIM ELIDEL KREMU?
Koristite Elidel samo na koži, tačno onako kako je propisano za vas. Sledite uputstva na etiketi. Ne koristite ovaj lek u većim ili manjim količinama ili duže nego što je preporučeno. Elidel krema nije za dugotrajnu upotrebu. Koristite Elidel samo na područjima kože zahvaćenim ekcemom. Prestanite sa upotrebom leka nakon što simptomi nestanu, osim ako vam lekar nije rekao drugačije.

Vitiligo model


Elidel krema namenjena je samo za upotrebu na koži. Ne stavljajte kremu u oči, nos, usta, vaginu ili rektum. Operite ruke pre i posle upotrebe ovog leka, osim ako lek ne koristite za lečenje stanja ruku. Nanesite lek samo na čistu, suvu kožu. Koristite najmanju količinu potrebnu za nanošenje tankog sloja na područja kože dijagnosticirana atopijskim dermatitisom (ekcemom). Utrljajte nežno. Ne prekrivajte tretiranu kožu zavojem. Zavoj može povećati količinu leka koju apsorbujete kroz kožu i može prouzrokovati štetne efekte. Ne kupajte se, tuširajte se ili ne plivajte odmah nakon nanošenja Elidel-a. Voda može isprati lek. Odmah nakon nanošenja Elidela možda će vam trebati hidratantna krema ili losion da koža ne bude previše suva. Pitajte svog lekara o tome koju kremu ili losion da koristite u tom slučaju.
ŠTA TREBA DA IZBEGAVATE KADA KORISTITE OVU KREMU?

Opet ću da ponovim koliko je komunikacija bitna. Vrlo je bitno da vas vaš lekar informiše o tome šta treba da izbegavate dok ste na ovoj terapiji. Izbegavajte izlaganje suncu, sunčane i fototerapijske tretmane UVA ili UVB lampama. Ako morate biti napolju, nosite laganu odeću preko delova kože tretiranih Elidel kremom. Ne koristite kremu za sunčanje na tretiranoj koži osim ako vam to nije rekao vaš lekar. Konzumiranje alkohola dok koristite Elidel može prouzrokovati da vam koža pocrveni, da izgledate zajapureno (rumeno) ili da imate osećaj kao da vam lice gori.

Čuvati kremu na sobnoj temperaturi, čvrsto zatvorenu kada se ne koristi.

NEŽELJENI EFEKTI:

Prestanite da koristite Elidel kremu i pozovite svog lekara ako imate bilo koji od ovih znakova alergijske reakcije na Elidel: osip; otežano disanje; oticanje lica, usana, jezika ili grla, jaka opekotina tretirane kože; novi simptomi virusne infekcije kože (bradavice, neobični osip ili lezije na koži, stvaranje plikova ili oteklina, peckanje boli ili peckanje); pogoršani simptomi kože; otečene žlezde, grlobolja; ili groznica, groznica, bolovi u telu, simptomi gripa. Manje ozbiljni neželjeni efekti Elidel-a mogu da uključuju: blago peckanje ili topli osećaj tretirane kože; glavobolja; simptomi prehlade kao što su napučen nos, kijanje; natečeni folikuli dlake; akne ili bradavice; peckanje, peckanje, peckanje ili bol protiv tretirane kože (naročito tokom prvih nekoliko dana lečenja); uznemiren stomak; bol u mišićima; ili osećaj osetljivije na tople ili hladne temperature. Ovo nije potpuna lista neželjenih efekata i mogu se javiti druge.

KAKO ELIDEL IZAZIVA RAK?
Postoji rizik od raka i Ne-hodkinovog limfoma sa povećanjem doze. Takva upozorenja treba da su istaknuta na pakovanju.
Mali broj ljudi je razvio rak kože ili limfom nakon korišćenja kožnih lekova pimekrolimusom ili takrolimusom (Protopic). Međutim, nije100% poznato da li neki od ovih lekova izaziva rak kože.


_________________________________________________________________________

Prevedeno i sažeto sa sajtova:
1) https://www.drugs.com/elidel.html
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139982

3) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/news/20050310/eczema-treatments-get-new-cancer-warning
… by Boba Bobić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s