VIRTUELNI SASTANAK O VITILIGU U ORGANIZACIJI „LIVING DAPPLLED“

Prt sc učesnica sastanka, 25 aprila 2020.

Dani u karantinu sa postali dugi…

Malo smo se bili ulenjili ali je došlo vreme da počne da se radi nešto konstruktivno. Tako se blagovremeno rodila ideja o organizaciji virtuelnog sastanka (na engleskom jeziku) sa devojkama koje imaju vitiligo, iz raznih delova sveta, a sa kojima sam povezana putem društvenih mreža (Facebook, Instragram itd.) Živele moderne tehnologije!

Tiffany Grant (levo), moja malenkost, Erika

Sastanak je organizovala Erika Pejdž, osnivačica zajednice, Living Dappled iz Virdžinije, US. Eriku sam lično upoznala prošle godine, na konferenciji za vitiligo koja je bila organizovana u Hjustonu, Teksas. On je bila prezenter konferencije. Erika je osnovala zajednicu za žene sa vitiligom, koja je možda najpoznatija od svih vitiligo zajednica na Instragramu. Erika je zadnjih 7 godina svakodnevno prikrivala svoje bele fleke raznim kamuflažama i većinu vremena je provela osećajući se anksionzno u svom telu. Priznaje da joj vitiligo i dan danas smeta ali ne u tolikoj meri.

Tema ove virtuelne konferencije je glasila: Voleti svoju kožu i sastojala se iz 3 dela:

1) Uvod, predstavljanje učesnica konerencije i kratka priča o tome kada je koja devojka dobila vitiligo. Okupile su se vitiliganke sa Kosova, Amerike, Londona i Južne Afrike…
2) Pričalo se o tome kako se osećamo u svojoj koži danas i šta nam to pomaže da zavolimo svoju kožu ili „novu sebe“. Amerikanci su po mom mišljenju otvoreniji i lako pričaju o svojim nesigurnostima za razliku od nas Evropljana koji iste često krijemo kao zmija noge. Ovaj deo priče je bio bitan za sve one koji još nisu došli do prihvatanja svoje nove realnosti, tako da su nečije priče rasplakale neke učesnice, a nekima su stvorile knedle u grlu. No, dobro…
3) Zaključak je bio sumiranje utisaka ove konferencije koja nam je svima prijala. To se videlo na osnovu trajanja ovog virtuelnog poziva čiji je plan bio da pokrije 40 minuta, a odužio se na sat vremena uz zaključak da će se isti ponoviti.

Virtuelni Meet Up, April 25. 2020.

A i bilo bi lepo da se ponovi, uz mogućnost priključenja što više osoba.

Prihvatanje vitiliga je proces koji traje. Može da bude periodičan. Kada odvojite vreme da saslušate druge, pokazujete da vam je stalo. A bilo bi lepo kada bi brinuli jedni o drugima jer jedino mi sa vitiligom stvarno razumemo one koji imaju vitiligo, Biti deo vitiligo zajednice i upoznati ljude koji ti dotaknu dušu je pravi blagoslov.

_________________________________________________________________________________________________

Tekst by Boba Bobić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s