POPRAVITE VITILIGO SA BAKROM (Cu)

Doktor Erik Berg

Doktor Erik Berg je zdravstveni edukator koji zadnjih 30 godina pomaže ljudima da transformišu svoje zdravlje. Pratim njegov rad i sviđa mi se to što pravi kratke videe u kojima edukuje gledaoce o bitnim zdravstvenim problemima. Oni su sažeti i prilagođeni nivou običnog čoveka.
U ovom videu koji sam našla, doktor govori o vitiligu ali ovog puta priča o odnosu vitiliga i bakra.

Opšta informacija: telo odraslih sadrži između 1,4 i 2,1 mg bakra po kilogramu telesne težine. Zdrav čovek težak 60 kilograma sadrži otprilike desetinu jednog grama bakra. Međutim, ova mala količina je od suštinske važnosti po čovekovo zdravlje.

Šta je vitiligo? Vitiligo je autoimuno stanje u kom telo napada određene ćelije koje prave melanin. Bez melanina, nemamo pigment. Dakle mi ovde govorimo o gubitku funkcije melanocita jer melanociti prave melanin, koji daje pigment koži, i koji radi kroz konverziju aminokiselina koje daju određeni enzim- tirozin. Tirozin je uključen u biosintezu melanina u melanosomima koji izazivaju pigmentaciju kože, kose i očiju, pružajući zaštitu od UV zračenja. On igra presudnu ulogu u imunološkom odgovoru. Ovaj enzim sadrži bakar. Dakle, tirozin nam treba da bismo napravili melanin, a za to nam treba bakar.

Doktor Erik Berg objašnjava vezu između vitiliga i bakra

Sa druge strane, ukoliko imate previše ovog enzima u telu, onda verovatno imate i hiperpigmentaciju, tamna mesta ili staračke pege.

Tirozin je oksidaza koji ograničava brzinu kontrole proizvodnje melanina. Pošto je vitiligo autoimuno stanje, telo pravi antitela kojima napada sebe. Govorimo o puno upala u organizmu jer dosta oksidacije znači postojanje defektnog antioksidativnog sistema– stanje u kom telo pravi previše hidrogen-peroksida koji beli kožu. Glavni oksidant koji može da se izbori sa hidrogen- peroksidom je bakar & cink. Previše hidrogen peroksida smanjuje tirozin enzime, a više tirozin enzima smanjuje hidrogen- peroksid. Dakle, moramo da povećamo broj tirozina kako bismo se borili sa ovim stanjem.

Postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo kako bismo poboljšali stanje:

1) Krema od bakra koju možete naneti direktno na vitiligo da biste snabdeli telo onim što mu treba da bi napravio tiroza enzim.
2) Suplement cinka (Zn) koji pravi odbranu protiv okidacije organizma.
3) Vitamin D3 – vitamin D3 je dobar za vitiligo kao i za sva autoimuna stanja. D3 je vrlo moćan imuni regulator i pomaže imunom sistemu da smanji inflamaciju.


___________________________________________________________________________________________________________
Sadržaj ovog teksta nije zamišljen kao zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek potražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika oko bilo kakvih pitanja u vezi sa medicinskim stanjem.
___________________________________________________________________________________________________________
By Boba Bobić
Sources:
1. https://www.drberg.com/blog/fix-vitiligo-with-copper
2. https://biocoreopen.org/ijbb/Tyrosinase-Sources-Structure-and-Applications.php
3. “Copper and Human Health and Safety,” George A Cypher, International Copper Association Limited, 260 Madison Avenue, New York, NY 10016, USA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s