KAKO STAVITI VITILIGO U REMISIJU

Današnje društvo beleži porast broja osoba koji pate od kompleksnih hroničnih bolesti poput autoimunih poremećaja, endokrinoloških bolesti itd. Dok je tradicionalna medicina usmerena ka aktivnom lečenju, postavljanju dijagnoze, tretiranju simptoma i saniranju akutne bolesti funkcionalna medicina otkriva kako je došlo do razvoja te bolesti i podstiče poboljšanje stanja delovanjem na korene bolesti. Konkretnije, funkiconalna medicina pokušava da stavi bolest u remisiju– stanje odsutnosti aktivnosti bolesti ili popuštanje nekih simptoma kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest.

Vitiligo

Problem sa vitiligom je to što je on autoimuna bolest. Kada jednom dobijete autoimunu bolest, onda vam se 8 puta povećavaju šanse da dobijete neku drugu autoimunu bolest. „Leaky gutili „problem propustljivih creva“ se nalazi u svakoj autoimunoj bolesti čak u 90% slučajeva. Ali nije samo „leaky gut“ problem. Još nešto se dešava u crevima i zato je potrebno uraditi dodatne testove poput dna stolice jer se javljaju često javljaju i problemi sa varenjem, absorbovanjem, inflamacijom, parazitima, patogenima, toksinima i hrani koja se danas prodaje.
Ishrana je krucijalna stvar. Zbog hrane koja se danas prodaje i konzumira potrebna je gluten free i mlečna free dijeta ili eliminacija hrane koja izaziva inflamaciju u organizmu (poput Paleo dijete o kojoj sam pisala). Jedite zdravu, organsku hranu, koja nije obrađana i ne izaziva inflamacije.
Toksičnost, brza hrana i stres su uzrok većine autoimunih stanja. Zato je potreban rebalans u crevima i izgradnja dobre bakterije što je proces koji traje.Toksičnost je dugi ogroman deo vitiliga i ljudi uopšte ne shvataju to. Šta stavljate na svoju kožu, šta koristite za vašu kosu, kojim sredstvima čistite kuću, koji tepih kupujete, da li pijete iz limenki koje sadrže hemikaliju BPA (bisphenol A)… Sve nabrojane stvari mogu biti toksične i konrtibutirati aktivaciji autoimunisti. Čak i neke stvari koje nalazite u prodavnicama zdrave hrane za koje mislite da su zdrave, sadrže toskine i imunotoksine. Dakle imamo toksine oko vas ali i u našem organizmu. Prosečna majka posle porođaja ima 250 tokisčnih elemenata u organizmu koji se nađu u pupčanoj vrpci. Možda je to jedan od razloga zašto mnoge porodilje dobiju vitiligo ili im se on znatno proširi.

Stres je sledeći veliki problem. Primetićete da vam se vitiligo širi kada ste pod stresom. Zato je komplikovano lečiti vitiligo jer nije samo jedna stvar u pitanju, i na ovaj problem treba da se gleda iz mnogih uglova. Takođe, vitiligo se ne javlja kod svih iz istih razloga ali postoje velike konekcije u uzrocima među pacijentima.

Topikalne kreme za vitiligo ili bilo koji drugi melemi daju mali pomak jer ovo nije bolest kože već problem imunog sistema koji napada kožu. Zato treba da rešimo problem, a ne da se bavimo posledicama- stavljanje krema na naše flekice. Ovo je odnosi i UVB terapiju. Kada prekinete da koristite sve ove kreme i tretmane, vitiligo će se vrati jer ništa niste uradili sa inflamacijom koja postoji u telu. Iz svog iskustva mogu da kažem da je ovo istina. Vrlo sam bila posvećena raznim tretmanima i UVB terapiji od srednjoškolskih dana ali bi mi se vitiligo iznova i iznova vraćao (uglavnom na 4 godine kao i kod većine ljudi).

Neki česti uzroci vitiliga su: toksičnost izazvana teškim metalima, ako ste živeli ili živite tamo gde ima buđi, kvasac infekcija (kandida), heliko bakterija, manjak vitamina d, tiroidni problemi.
Postoji nekoliko vrsta testova koji mogu dati dosta informacija da se nešto događa u organizmu: Laboratorijski nalazi dna stolice, test organskih kiselina, nutreval test, test intolerancije na hranu su neki od najčešćih koji doktori funkcionalne medicine upotrebljavaju da posmatrali bela i crvena krvna zrnca, limfocite i videli je li histamin možda odgovor infekcije. Ove informacije verovatno nećete dobiti od svog dermatologa ili lekara opšte prakse jer oni nažalost ne idu toliko u detalje. Zato smatram da praksa oko tretiranja vitiliga mora da se promeni i evaluira.

Možda ste kao i ja primetili sve veći porast informacija na internetu o povezanosti ishrane i vitiliga, kao i da je praksa zdravog načina života dala dosta dobre rezultate u povlačenju vitiliga. Remisija vitiliga je duži period (6 do 8 meseci) i sačinjena od par faza. Proces je dug i zahteva promenu načina života. Ali na kraju, uvek ćete imati autoimuno stanje i vitiligo jer oni ne nestaju ali možete uspešno da ih smanjite ili da uklonite simptome uz pomoć funkcionalne medicine.
_________________________________________________________________________
Tekst by Boba Bobić
Izvori: https://www.jodifranklin.com/

https://www.youtube.com/watch?v=zmGOj5qvIq4
Disklejmer: Ovaj tekst nije napisan da tretira stanje pacijenata već da posluži kao izvor dodatnih informacija u lečenju vitiliga.


3 Comments

 1. Sneška, funkcionalna medicina u još nije toliko popularna u današnje vreme. Neki lekari možda i savetuju da odrade određeni testovi kako bi se otkrile neke inflamacije koje postoje u organizmu ali do mene nije došla informacija koji su to lekari u Srbiji ili ex YU. Ukoliko saznam neke nove informacije, pisaću vam.

  Свиђа ми се

 2. Draga Bobo,
  Rado bih se posavetovala sa vama u vezi sa lečenjem vitiliga. Od čega početi? Imate li da preporučite nekog funkcionalnog doktora koji će se dubinski pozabaviti uzrocima vitiliga i njihovim lečenjem. Vitiligs je bilo u trago ima ali je uznapredivao posle porodjaja.
  Pomozite jednoj mami.
  Pozdrav od srca
  Sneška

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s